Totalt antall sidevisninger

torsdag 8. juli 2010

Dramaturgi: Evans, Michael: Innføring i dramaturgi : teater, film, fjernsyn

Flott bok. Gir en innføring i mange velkjente begrep fra dramaturgien, slik som protagonist, spenningskurve, sjanger og så videre. Tar opp hvordan en tekst skal gjøres mer spennende og hvilke rolle skuespillerne og instruktøren har. Også forskjellen mellom film og teater er behandlet. Teater har ikke nærbilleder, alt sees på avstand. Film kan ha massevis av nærbilder og frekvensen i skifte av synsvinkel og lengden på hver scene har betydning. Mye om hvordan gode dialoger er bygget opp.

Følgende filmer er diskutert (som jeg husker): Budbringeren (mye), Die Hard (en del), Matrix(veldig lite), Star Wars(litt mer), Lime(såvidt).

Ibsens og Shakespeare er diskutert mye. Litt om Becket og Brecht er det også. Det var i denne boken jeg først lærte om falske fortellerstemmer og feile eller fordreide flashback. Fine grep.

Veldig mye om intrafiksjonelt og ekstrafiksjonelt.

Vil si at jeg tenker annerledes om litteratur, film og teater efter å ha lest denne boken. Andre bøker jeg har lest om samme tema har vært usedvanlig kjedelige, det var ikke denne.

1 kommentar:

  1. Takk for godord! De varmer.
    Michael Evans
    forfatter

    SvarSlett