Totalt antall sidevisninger

fredag 19. mars 2010

Japansk litteratur

Leser Kokoro av den japanske forfatteren Natsume, Sôseki som levde i intervallet 1867-1916.  Merkelig bok, var først ikke klar over at den var så gammel.  Temaene den tar opp virker klassiske, forholdet mellom ny og gammel generasjon.  Forholdet til vennskap og svik.  Mye om blomster og trær.  Lærer slike ting som at værelser i Japan ble målt i antall matter (oversetteren opplyser om at en matte er ca 1mx2m) og om praksis for adopsjon inn i svigerfamilier.

Boken handler om en student og en lærer og merkelig spesifikk på hvilket fag disse forholder seg til, hvilke navn de har og hvordan de ser ut.  Det siste er ganske typisk, det er svært få ting som beskrives visuelt.

Når jeg drar på skitur imorgen tar jeg med Stjerne, stjerne av den unge (født i 1964) moderne japanske forfatterinnen Ekuni, Kaori. Selve temaet virket ikke så interessant, men det er interessant hvordan det fremstilles.

Fant en greit nettsted for oversikt over Japansk litteratur:
http://www.japansklitteratur.no/ .

I bilen er jeg nå snart ferdig med Never Let Me Go av Ishiguro, Kazuo som jeg hører på som en lydbok.  Den er helt annerledes enn de andre.  Inneholder mye dialog og mange psykiske spente situasjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar