Totalt antall sidevisninger

søndag 28. mars 2010

Kaori Ekuni: Stjerne stjerne

Japansk bok om familieforventninger.  Bokens to hovedpersoner, Motsuki og Shoko, gifter seg fordi begge to ikke kan tenke seg å gifte seg.  Så det har de felles.  Mannen er homofil og kvinnen er nevrotisk og delvis alkoholiker.  Når så familiene har klart å få dem gift så dukker en ny forventning opp, nemlig barn.  Da vil dessuten nevrosene til Motsukis nevroser gå over - mener omgivelsene.

Dette er en ekte japansk bok.  Alle steder og navn er japanske.  Kapitlene er skrevet i jeg-person alternerende mellom Motsuki og Shoko.  Handlingen er springende og noen av grepene som er brukt er uventede for en som mest har lest vestlig litteratur.  Et eksempel er at jeg forventet at e av bipersonene i starten ville dukke opp igjen mot slutten, uten at så skjedde.  Med en slik problemstilling så er det naturlig at følgende belyses: Holdning til homofile og deres rettigheter, kjønnsliv, kunstig befruktning og kjærlighet.  Og alt dette er med.

En annen sak er at det kan være praktisk for kvinner å være gift med en homofil mann.  Han er sikkert renslig og opptatt av å ha det fint hjemme, slik som i filmen Clueless.  Hun slipper også kjønnspress.  Som hun sier i boken at sex har hun aldri brydd seg særlig om.

Boken er lettlest og litt morsom.  Grei å ha med på skitur.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar