Totalt antall sidevisninger

torsdag 30. desember 2010

Bok - Natsuo Kirinos Grotesque II

Fikk lest ferdig Grotesk på Geilo i romjulen.  Så boken fikk to turer før den ble ferdiglest.  Boken er litt vestlig i oppbyggingen.  En hovedperson som snakker til ukjent 3. person, andre stemmer kommer inn som brev, dagbøker og rapporter.  Slik at skiftet mellom de involverte personene blir ikke som når det skiftes jeg-person på like fot.  Alle brev og dagbøker kommenteres av den sentrale jeg-personen slik at disse på en måte blir underordnet.

Det er to hovedhandlinger: Ungdomsskolen til 4 jenter, hvor to er søstre og tiden etterpå.  Den ene av jentene blir terrorist og to av dem blir prostituerte.  Den siste blir kun kyniker.  Arbeidsforholdene for kvinner og nedturen for den ambisiøse streveren er veldig bra beskrevet og gir et godt innblikk i samtids-Japan.

Beskrivelsene av prostitusjon er veldig lite erotisk, egentlig ganske kjedelig.  Tydelig at prostituerte har de samme problemene overalt i verden: De er lite verdsatt (moralsk), de utnyttes (halliker), og de kjemper seg imellom.  Synet på at det de driver med er forkastelig virker helt likt her.  Det som overrasket litt var at dop er nesten helt fraværende.  Men det er beskrivelser av prostituerte som venter i kulde, regn, blir lurt, blir slått, slikt er helt likt fra tilsvarende beskrivelse i Berlin (for eksempel).

Får også innsyn hvordan det er å være av blandet opphav i Japan, og litt om hvordan det er å være illegal innvandrer fra Kina.  Mye om reisen fra Kina.

På mange måter en god bok, men jeg synes at de forskjellige synsvinklene var til tider for like og ikke belyste saken forskjellig nok.  Slik var Ute en mer fullstendig bok.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar