Fra Australia til USA. Begge landene driver jordbruk i stor skala. En del av utfordringene er også like. Jeg vet ikke hvordan Australia stiller seg genmanipulering generelt og genmanipulert mat spesielt. I USA er det i allefall ikke så stor skepsis. En tomatbonde plantet tomater stive som tennisballer for at de skulle være lette å høste med digre maskiner. Maskinen kunne skjelne mellom røde og grønne tomater, ble det sagt, mens vi så hvordan maskinen nesten rakte hele tomatbusken bar. Så ut som når veivesenet driver kantklipp langs norske veier.
I tillegg rev tomatbonden ned trærne så de ikke skulle ta alt vannet han trengte. Siden jeg har sett hva det førte til i Australia, kan det jo være interessant om det fører til salt i jordene. Og om metodene for å spare vann som ble brukt i Aus kunne overføres til Usa. Men det ble det ikke sagt noe om.
Så var det besøk på en stor industriell grisefarm. Grisene der hadde det ikke bra. Det var tydelig industrielt landbruk. Men det er billig. Ble sagt litt om avfallshåndtering - ble brukt til å plante mais på. Det ble ikke sagt hva grisene ble foret på, mais?
Reintroduksjon av bøffel, ligner litt på geitefangerne i Australia. Forsåvidt et fint tiltak, men som det ble sagt, ikke spesielt effektivt. Men det var effektivt i den forstand at det hindret ørkenspredning.
En annen bonde hadde en ide om at kyrne måtte stå trangere, men til gjengjeld ble de flyttet på hvert år. Det var visst effektivt. Også her litt om avfallsbehandling og vekselvirkning med annen type gårdsbruk.
Savnet litt kritisk blikk på genmanipulering og på industriell matproduksjon. Og jeg savnet litt om økologisk landbruk og naturvern. Det må da eksistere i USA også?
tirsdag 2. november 2010
det globale matfatet III - USA
Etiketter:
Australia,
bøffel,
det globale matfatet,
genmanipulering,
industrielt landbruk,
USA
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar