Totalt antall sidevisninger

lørdag 5. mars 2011

Bok - Jonathan Franzens Frihet

En svær bok fra Franzen på mange måter.  Romanen er på nesten 600 sider og handler om kjærlighet, frihet til å gjøre forferdelige valg og om konkurranse i USA.  Og litt om barneoppdragelse, klasseskille, Irakkrigen og om naturvern og idealisme.  Romanen er skrevet i 3. person fortid med fokus på forskjellige personer fra del til del.  Dels er det samme historie sett fra forskjellig vinkel, dels er det forskjellige historier flettet inn i hverandre.  Et utrolig arbeid må ligge bak denne boken.  Dialogene er virkelig flotte og driver handlingen fremover.  Gjennom dialogene forstår man mye bedre personlighetene og det blir ikke nødvendig å psykologisere og beskrive alt mulig rundt personene.  Men det er også lange avsnitt med tankeflyt og assosiasjoner som er godt skrevet og kommer fint inn.

Politisk er det mye interessant her.  Det kan virke som om forfatteren mener at det er bra å møte motstand, ikke få for mye oppmuntring og at man bør bli selvstendig som barn.  Ellers blir man helt ødelagt som voksen.  Legg også merke til skrytet skandinaviske land får for sin politikk.

Også veldig god dramatikk i boken, kan mistenke forfatteren for å ønske at boken skal bli film.

Sønnen til hovedpersonene roter seg opp i noe vanvittige greier med forsvaret og penger.  Jeg tenkte at dette kan absolutt ikke gå bra, men det gikk merkelig nok bra for alle unntatt pengene til de offentlige myndighetene.

Til tider er boken ganske dyster, handler en del om depresjon, og jeg tenkte at en positiv slutt vil ødelegge veldig og virke påklistrert.  Slutten var veldig rørende - jeg ble helt rørt.

Anbefales hjertlig.

http://www.bokkilden.no/SamboWeb/produkt.do?produktId=5440566

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar